
 

LOCAL RULES  

a) General 
Members should avoid unnecessary shouting on the course or in the clubhouse. 
Bad language will not be tolerated. 
All players must check with the Professional Shop before commencing a round. 
It is the duty and responsibility of the lowest handicapped player in the match to see that his 
fellow competitors replace all divots, smooth out all footmarks in bunkers, repair pitch marks 
on greens and observe the etiquette and rules of the game. 
 
Each Member is asked to be familiar with and give close attention to: 

I. THE RULES OF GOLF 
II. THE ETIQUETTE OF THE GAME 

III. THE LOCAL RULES 
IV. THE REGULATIONS GOVERNING CONDITIONS OF PLAY 

b) Interpretation of Rules 
All players should make every effort to know the Rules of Golf and observe the Club etiquette. 
Copies of the Rules of Golf are available from the office.  
Should a player or marker be in doubt about the application of a rule of golf or local rule 
regarding a specific incident in the course of play, the player must upon returning to the 
clubhouse report the facts to the Captain, Vice-Captain or other approved appointee for a 
ruling. The card should not be signed until this ruling has been given. 

c) Local Rules 
Players are required to familiarise themselves with the following Local Rules, and those 
applying from time to time which are displayed on club notice boards. 
 
1) OUT OF BOUNDS (OOB) 

Those areas: 
• outside of the Club’s boundary fences 
• defined by white stakes with black tops or white lines with black inserts. 

2) GROUND UNDER REPAIR (GUR) 
• All areas marked by white lines and/or stakes 
• Wheel marks – clearly defined indentations or ruts made by a mower, tractor or 

motor vehicle. 
• Gardens – all areas marked by white stakes with green tops. 

3) HAZARDS 
• Water hazards are defined by yellow lines and/or stakes 
• Lateral water hazards are defined by red lines and/or stakes 

4) IMMOVABLE OBSTRUCTIONS 
• Stakes defining OOB, GUR and Water Hazards 
• Tree stakes and guards 
• Distance markers and stakes 
• Protective screens 

5) GARDENS 
Areas defined by white stakes with green tops. (The garden at the front left of the 3rd tee 
has a defined compulsory drop zone; this is for play on the 3rd hole ONLY.  Relief under 
Rule 25.1b applies to this garden in all other instances. 

6) STAKED OR GUARDED TREES AND/OR SHRUBS 
Where a tree or shrub which is protected by a stake or tree guard interferes with a 
player’s stance or area of intended swing, the ball must be lifted, without penalty, and 
dropped in accordance with the procedure prescribed in Rule 24-2b(i) (Immovable 
Obstruction). The ball may be cleaned when so lifted. 



7) FIXED SPRINKLER HEADS 
All fixed sprinkler heads are immovable obstructions and relief from interference by them 
may be obtained under Rule 24.2. In addition, if such obstruction, on or within 2 club 
lengths of the putting green of the hole being played, intervenes on the line of play 
between the ball and the hole, the player may obtain relief without penalty, as follows. If 
the ball lies off the putting green, is not in a hazard and is within 2 club lengths of the 
intervening obstruction, it may be lifted, cleaned and dropped at the nearest point to 
where the ball lay which is not nearer the hole, avoids such intervention and is not in a 
hazard or on the putting green. 

8) EMBEDDED BALL 
Through the green, a ball that is embedded in its own pitch-mark in the ground may be 
lifted, without penalty, cleaned and dropped as near as possible to where it lay but not 
nearer the hole. The ball when dropped must first strike a part of the course through the 
green. 

9) POWER LINES 
If a ball strikes an overhead power line and/or pole, the ball must be replayed without 
penalty. 

10) MOBILE PHONES 
Other than for emergencies Mobile phones are not to be used during competition play. 
Penalty for so doing is disqualification. 

11) MEASURING DEVICES 
For all play at this course, a player may obtain distance information by using a device that 
measures distance only. If, during a stipulated round, a player uses a distance-measuring 
device that is designed to gauge or measure other conditions that might affect his play 
(e.g. gradient, wind speed, temperature, etc.), the player is in breach of Rule 14-3, for 
which the penalty is disqualification, regardless of whether any such additional function is 
actually used. 
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